Hundsport nr. 1-2 1999 / ÅRETS HUND 1998 / av Åsa Lindholm, text & bild

Ulf van de Havenstad
SOM ETT LITET svart lakritstroll far en hund runt i skogsgläntan.Han studsar upp på stenar, hoppar över en bäck och försvinner till sist in i en hög av ris.En vissling gör honom synlig igen!
På ett ögonblick är han framme vid sin matte. Våt, full av kvistar och med det svarta skägget prytt av fjolårslöv slår sig Sveriges vinstrikaste utställningshund 1998, den svarta dvärgschnauzern Ulf van de Havenstad, ner vid sin matte Anne Wallins, uppfödare av små schnauzers med prefixet Fixus, sida.

      -Duktig hund! säger Anne och klappar om Uffe.
Han trycker sig mot hennes knä, samtidigt som han med sinnena på helspänn följer kompisarnas Thomas, Filips och Malins framfart i den vintertomma kohagen. Plötsligt är han på språng igen.
      -Det händer att folk undrar hur vi kan låta Uffe springa lös i skog och mark, berättar Anne.De tycker vi borde vakta bättre på hans päls och vara mer försiktiga med hur han rör sig - tänk om han skadar sig! Men oavsett hur många segrar han vinner är han ju i första hand en hund, och en hund ska leva ett bra hundliv!
Så Ulf van de Havenstad, fjolårets ess på svenska utställningar, för en för arten tämligen normal tillvaro. Sedan gamle Flash (Int o Nord Ch, Nord V-85 Skansen´s I´m Fixus Flashfire) gått bort är han äldste bland hanhundarna och för vänligt men bestämt kommandot över sonen Thomas (Fixus Right Timing) och "lillmatte" Jannicas toypudelhane Fixus No Nonsense, "Philip". Han håller ordning bland husets fyrfota damer, engelska Ch Sybray Black Madonna, Ch Fixus Forever Special, Ch Fixus Double Combination och Philips mor Ch Twin Tops Look O'Fantasy.Det är dessutom Ulf som är den mest pålitliga och ömhjärtade valpvakten av alla hundarna på kennel Fixus.

Inte som andra
Det som framför allt skiljer hans liv från hundars i allmänhet är hans utställningskarriär.Endast två och ett halvt år gammal har han vunnit mångdubbelt mer än de flesta hundar gör under hela sin levnad. I trimstugan hemma på gården i Vallentuna står förra årets skörd av pokaler. De är höga, låga, de glänser och glimmar och de är osannolikt många.
      -Nittonhundranittioåtta var fantastiskt, strålar matte Anne. Uffe har vunnit så mycket att vi knappt hunnit smälta den ena segern förrän det varit dags igen. Vi har nästan inte haft tid att njuta av framgångarna, det har varit överväldigande.

Årets Hund 1998

Ett sammandrag av fjolårets bravader kan vara på sin plats. Han ställdes ut 2o gånger på SKK-shower och blev Bäst i Rasen på samtliga. Vid 18 tillfållen var han grupplacerad, I5 gånger som segrare. Varje gruppvinst utom en har resulterat i Best in show-placering. Hela sex gånger 1998 vann han BIS! Lägg till det fem starter på Schnauzer-pinscherklubbens egna utställningar där han varit fullständig suverän och vunnit Best in Show på samtliga.
Och som en liten brasklapp: Ett par resor över Ostersjön har varit mödan väl värda.Uffe vann BIS på Finlands upplaga av Champion of Champions under sensommaren.Dagen efter triumferade han på den nationella Helsingforsutställningen.
      -Världsutställningen i Finland i juni är nog en av de framgångar som smäller högst, säger Anne.Här blev Uffe BIS-5 bland 16.ooo hundar! Bara att vinna rasen där var en bedrift, det var 79 svarta dvärgschnauzer anmälda.

Livet till vardags
För att hålla stilige Ulfs hårman i ständig toppkondition trimmar Anne och Jannica honom en gång i veckan.Plockar man kontinuerligt får man en "rullande" päls som aldrig växer igen.
      -Ulf hade en rejäl tröja av valpull när han var liten. Jag fick trimma ner honom helt två gånger innan jag var nöjd och kunde börja hålla pälsen i den form jag ville.   För novisen framstår Uffe som en hund i ständig superkondition, men Anne avslöjar att just på Världsutställningen hade hon varit tvungen att plocka ur honom ordendigt i benhåret. Hon tyckte själv att han visserligen som alltid var bra, men inte lika strålande i pälsen som han brukar vara.      Sidan 2

NAMN: Ulf van de Havenstad
RAS: dvärgschnauzer, svart
BOR: i Vallentuna norr om Stockholm
TITEL: Svensk Vinnare -97, Finsk Vinnare -98,
Svensk Vinnare -98, Världsvinnare -98,
Svensk utställningschampion,
Finsk utställningschampion.
FÖDELSEDATUM: 18 juli 1996
STJÄRNTECKEN: Kräftan
FAR: O'Neal van de Havenstad
MOR: Multi ch Opium van de Havenstad
UPPFÖDARE: Cyriel de Meulenaer
ÄGARE: Anne och Jannica Wallin
FAVORITSYSSLA: Ta hand om småvalpar
TYCKER INTE OM: Bulldoggar
AKTUELL SOM: Segrare i tävlingen Årets Hund 1998.
Fixus Home